5 tips för att göra vårstädningen roligare

Förutom att dagarna blir längre, att träden börjar slå ut och att vi i allmänhet känner oss mer energiska, innebär våren också att det är dags för storstädning igen! Genom att vårstäda hemmet kan du ge det ett rejält lyft och göra det redo för de soliga vårdagarna. Men vårstädningen är knappast något som många av oss ser fram emot. Som tur är finns det några knep som du kan använda för att göra vårstädningen till en rolig aktivitet – vi har samlat fem här!

  • Investera i bra städprodukter

Hur trivialt det än må låta kan valet av städprodukter faktiskt göra stor skillnad för hur du upplever vårstädningen. Med illaluktande och rent av usla städprodukter blir städningen genast tråkig och något som du drar dig ännu mer för. Det kanske till och med känns meningslöst eftersom vårstädningen inte utförs ordentligt. Se därför till att investera i ordentliga rengöringsprodukter som kan göra jobbet ordentligt! Du kan se städprodukter här som garanterar att din bostad lämnas magiskt ren!

  • Lyssna på en bra spellista, ljudbok eller podcast

Vårstädning är den perfekta tidpunkten för att lyssna på en riktigt bra spellista med dina favoritlåtar för att få tiden att gå fortare. Alternativt kan du lyssnat på den där ljudboken som du så länge har velat lyssna på, eller varför inte lära dig något nytt med en bra podcast? Alternativen är i stort sett oändliga, så varför inte utnyttja städtiden som ett tillfälle för egentid? Du har troligen skjutit på att lyssna på en härlig spellista, ljudbok eller podcast ett tag redan!

  • Städa med familj eller vänner

Om du lyckas samla ihop en grupp personer som är villiga att vårstäda lägenheten eller husen i utbyte mot en belöning, till exempel pizza och öl (eller läsk), kan det göra städningen mycket roligare! Då kan ni se vårstädningen som en enda stor fest – lyssna på musik och njut av tiden tillsammans samtidigt som ni gör något produktivt!

  • Gör en checklista och bocka av den efter hand

Det fjärde knepet för att göra städningen lite mindre plågsam är att göra en checklista och bocka av den efter hand. Det vill säga att du delar in städningen i olika etapper, till exempel kök, badrum, vardagsrum och sovrum, och därefter vilka städuppgifter som ska utföras i dessa faser. En checklista ger dig inte bara en överblick över städningen som sådan och riktlinjer att följa, men gör också städningen roligare med små milstolpar!

  • Städa i tidsintervaller

Det sista tipset vi har att dela med oss av är att utföra städningen i tidsintervaller, det vill säga dela upp städmomenten i olika tidsmellanrum. Förslagsvis kan du städa intensivt i 45 minuter och därefter ta en kvarts paus. Fortsätt sedan på så sätt tills dess att du är färdig med vårstädningen. 

 

Fördelen med att dela upp städningen i tidsintervaller är att du minskar risken för att du prokrastinerar och att städningen blir lite av ett träningspass – vilket gör dig mer motiverad att få det gjort! Med andra ord kan tidsintervallerna vara det som gör att du faktiskt slutför städningen.